BIOGRAFI

Trettionio år har gått sedan det stora genombrottet då Anna-Lotta Larsson debuterade som Anna i Värmlänningarna. Karriären har fortsatt med teater, film och i huvudsak musik som soloartist eller i samarbete med exempelvis Björn Skifs, Ronny Eriksson, Johan Stengård och Göran Fristorp. Anna-Lotta Larsson möter en publik som tycker om vackra sånger som berör och ger under våren ut sin 10:e soloplatta.

För många är Anna-Lotta Larsson Anna i Värmlänningarna. Den rollen var också hennes genombrott för den stora TV-publiken 1980, även om hennes TV-debut faktiskt inträffade redan 1973 då hon vid 19 års ålder framförde två sånger i Siewert Öholms program Blå Vägen som direktsändes från Storuman. Programledare var Jokkmokks Jokke och övriga gäster var Arne Quick och Snoddas.

Anna-Lotta har fortsatt spela rollen som “Anna” nästan varje sommar från 1981-1998 då Värmlänningarna sätts upp i Ransäter, vilket bidragit till den starka kopplingen till rollfiguren.

Anna-Lotta har sina rötter både i den värmländska och norrländska myllan. Hon är född i Karlstad, men flyttade snart med familjen till Norrbotten. Flytten gick först till Luleå och vid 7 års ålder vidare till Öjebyn, 6 km norr om Piteå.
Hon växte upp i ett musikaliskt hem. Mamma var sånglärare och pappa fiollärare på Framnäs Musikskola. Hennes musikaliska inriktning var också till en början klassisk. Anna-Lottas musikintresse vaknade, av förklarliga skäl, tidigt. Som många andra barn tog hon pianolektioner, men vid 19 års ålder beslutade hon sig för att helhjärtat ägna sig åt musiken.
Hon utbildade sig till sångpedagog på Framnäs Musikskola och kom därefter in på Operahögskolan i Göteborg. Det innebar 3 års intensiv musik- och teaterutbildning, men flytten till Göteborg skulle också betyda upprinnelsen till genombrottet. Operahögskolan låg nära TV-huset och Anna-Lotta blev inbjuden att sjunga hos Lennart Hyland i “Go’morron Sverige” . Det var nu anbuden började trilla in.
Rollen som “Anna” i TV-produktionen av “Värmlänningarna” fick hon sista året på Operahögskolan. Kort därefter kom erbjudande om en stor roll, som Pingvinen, i musikalen “Animalen” på Malmö Stadsteater (1980 – 82).

Därefter blev det TV igen med en roll i produktionen om Carl Jonas Love Almqvists liv, och kort därpå en roll i “Pratkvarnen”, som ingick i en Offenbachserie. Anna-Lotta fick därefter spela “Ludmilla” i Tage Danielssons egen uppsättning av “Animalen” på Oscars. Det innebar också flytt till Stockholm.

1981 hade en liten roll som mystisk spåkvinna i filmen “Göta Kanal” som sedan visas varje år i SVT.

1982 gjorde Anna-Lotta den svenska rösten till Disney’s “Snövit ” och senare rävhonan “Vixie” i “Micke & Molle”.
1983 kom att bli ett spännande år med många musikaliska upplevelser. Som medlem i “Little Mike & The Sweet Soul Music Band ” framträdde hon på “Atlantic” och sjöng blues för första gången. Under våren turnerade bandet flitigt.

Tillsammans med Eva Remaeus framförde hon den rosade föreställningen Kärlekssånger i Vinternatten på Pelikan. Samma år medverkade hon i Peter Schildts uppsättning av Pariserliv, med musik av Offenbach, som direktsändes för TV. Övriga medverkande var bl.a. Brita Borg, Frej Lindqvist, Jane Friedman, Bertil Norström, Moa Myrén och Stefan Ekman.

1984 spelade Anna-Lotta Maria i Parkteaterns uppsättning av West Side Story.
Det här året fick också Anna-Lotta göra en egen TV-show, producerad och regisserad av Mikael Ekman. Showen innehöll sångnummer och sketcher skrivna av Rolf Börjlind. Bland övriga medverkande sågs Sten Ljunggren. TV-showen blev Sveriges bidrag i Montreux-festivalen följande år. Anna-Lotta kunde själv inte åka dit på grund av ett intensivt turnerande med Soulbandet.

En annan rolig utmaning det här året var programledarskapet tillsammans med Sven Wollter i sommarkvällsprogrammet På Galejan, som direktsändes från Djurgården med artister, sketcher och intervjuer.

Detta år fick Anna-Lotta även motta årets Kasperpris som utdelades av Christina Jutterström, dåvarande chef på Dagens Nyheter.
1984-85 medverkade Anna-Lotta också i Björn Skifs c/o Ansgar Winsch på Börsen .Det blev en hektisk period med fem föreställningar i veckan.

1985 släpptes hennes första album Natt efter natt, som innehöll såväl gammalt som nyskrivet material. Det här året inleddes också samarbetet med Göran Fristorp genom en turné i Småland.

1986 kom det andra albumet, A piacere.
Anna-Lotta, Göran Fristorp och Peter Ljung bildade en efterfrågad trio, vilket gjorde att det blev många konsertturnéer från norr till söder. Det var ett mycket uppskattat konsertinslag med en trogen publik som återkom varje år. Varje jul genomfördes konserter med lokala körer för fulla hus. De blev närmast en institution i kyrkor och konserthus i hela Sverige, vilket har inneburit en fast turnéplan varje år .
Efter många års samarbete har nu Anna-Lotta och Göran valt att gå skilda vägar.

1989 kom album tre Vädur, en sorts dokumentation av det intensiva konserterandet med pianisten Peter Ljung. Redan året därefter, 1990, kom den fjärde skivan Tidvatten med titelspåret skrivet av Peter LeMarc, och 1992 släpptes hennes femte skiva som också fick heta Fem.

Det här året var Anna-Lotta med i kulturevenemanget Sista Skriket både på kulturhuset och som serie i TV, med texter av Rolf Börjlind och medverkan av bl.a. Carsten Regild, Ola Magnell, Mats Ronander och Stefan Sauk. Hon var också med i några produktioner för TV, bl.a. i Hasselserien och i Det är du som bestämmer.
På hösten spelade Anna-Lotta “Körledaren” i Södra Teaterns uppsättning av “Zorba” med bl.a. Tomas Bolme. Följande år spelade hon häxa i den norska filmen “Kvitebjörn Kong Valemon”.

1995 gav Anna-Lotta ut albumet Jag ser dig i smyg, som var en hyllning till svenska kompositörer. 1996 inleddes samarbete med Ronny Eriksson med TV-serien Lid i natt, följt av Bondånger 1997 och Bondånger 2 1998 för TV.

Albumet Just vid den här tiden kom ut 1998 fick ta sin tid, eftersom både Anna-Lotta och Peter LeMarc ställer höga krav på sin musik. Redan 1989 körade Anna-Lotta på en av Peters skivor och hösten -94 inbjöds Anna-Lotta att sjunga tillsammans med Peter på Tess. Det var egentligen då som idén om ett helt album, där Anna-Lotta sjunger Peters sånger, föddes. Mikael ”Nord” Andersson var arrangör och producent och Kjell Andersson blev konstnärlig rådgivare.

1999 medverkade Anna-Lotta i TV 4 såpan Nya Tider i rollen Paula.

Sommaren 2002 turnerade Anna-Lotta tillsammans med, först saxofonisten Johan Stengård, och sedan tillsammans med Jojje Wadenius och Martin Östergren. Dessa båda konstellationer vann stort gehör och uppskattning hos publiken.

Hösten 2002 gjorde Anna-Lotta konserter med symfoniorkestrar, storband, stråkkvartett och kör. I september kunde man se Anna-Lotta i två program med Kjell Lönnå som programledare av Sången är din. Hon gjorde också rösten till Nani i den nya Disneyfilmen Lilo & Stitch.

I juni 2003 släpptes samlingsskivan Tidlöst som innehåller 17 ballader 1985 – 2003. Den blev Anna-Lottas första guldskiva.
Sedan medverkade hon som programledare i SVT:s Har du hört den förut?
Under sommaren gjorde Anna-Lotta också konserter tillsammans med Martin Östergren och medverkade i Speldosa med Björn Skifs, Lena Philipsson och Martin Stenmark.

2004 släpptes Anna-Lottas nionde soloskiva Känn en doft av kärleken och hon ledde återigen TV-succén “Har du hört den förut”? Som kuriosa kan nämnas att programmet hamnade på tittartoppen med mer än 1.4 miljoner tittare.

Mellan åren 2004-2009 har Anna-Lotta turnerat flitigt i hela Sverige. Det har blivit många solokonserter i både kyrkor och konserthus. Samarbetet med Göran Fristorp återupptogs 2005 efter några års uppehåll med både sommarkonserter och långa julturnéer i hela landet, nu senast 25 julkonserter på 25 dagar 2009.

Hösten 2005 jobbade Anna-Lotta tillsammans med Ronny Eriksson i hans nyskrivna musikföreställning Kärleksånger både på Scalateatern i Stockholm och på Folkan i Göteborg. Sedan turné våren 2006 i hela landet.

2006 gjorde Anna-Lotta en konsert i Bangkok tillsammans med Göran Fristorp och pianisten Andreas Landegren som Anna-Lotta samarbetat med sedan 2003.

2007 gjorde Anna-Lotta en nyårskonsert i Thailand (Bangsen) med pianisten Martin Persson. Sommaren 2008 blev hektisk med både sommarturné och filminspelning.
Filmen hette Karaokekungen och hade premiär hösten 2009. Fina recensioner i SvD.

Sommaren 2009 turnerade Anna-Lotta och Andreas tillsammans med Huaröds Kammarorkester under ledning av Mats Rondin i Skåne.

Våren 2010 ger Anna-Lotta ut sin 10:e soloplatta Saknad på eget skivbolag ”Tunna Skivor” tillsammans med pianisten och producenten Andreas Landegren

2013 släpper Anna-Lotta & Andreas en julskiva Anna-Lottas Jul

2014 kommer albumet I dina drömmar med text och musik av Evert Taube. Samma sommar får Anna-Lotta vara konferencier på Taubespelen i Grebbestad och även medverka som artist. En höjdpunkt är att hon får sjunga duett med Sven-Bertil och även dansa en vals med honom på scen.

2015-2016 fylls av en massa vår- sommar- och julkonserter runt om i landet.

2017 Anna-Lotta har premiär med sin föreställning Från Purcell till Piaf på Soppteatern i Stockholm. Det blir succé med många föreställningar under hela våren. Förställningen hamnar en hel vecka på Göteborgs Stadsteater i oktober. Den 8 december släpps skivan Lovsång till kärleken med sånger av bl.a. Jaques Brel, Edith Piaf, Povel Ramel och Henry Purcell. Fina översättningar av Rikard Wolff, producerad av Andreas Landegren.

2018 Anna-Lotta återvänder till Soppteatern i Stockholm med en ny föreställning Lovsång till kärleken under våren. Föreställningen spelas även i Kalmar, Vara Konserthus och i Åkersberga. Nu får Anna-Lotta en förfrågan om att komma tillbaka till Ransäter och Värmlänningarna men nu i rollen som Mor Annika. Det blir ett kärt återseende med ensemblen och rollen är utbyggd med med både repliker och flera sånger. 26/11-19/12 gör Anna-Lotta & Andreas 22 julkonserter i landet.Det är 25-årsjubileum med den rikstäckande julturnén Anna-Lottas Jul. 

2019 Nypremiär på Soppteatern under Fontänen på Sergels Torg med Lovsång till kärleken.

2020 Värmlänningarna ställdes in med sändes istället i  TV i en kortversion från Ransäters Utomhusteater i regi av Olof Wretling. Enstaka konserter med liten publik bl.a. med Mats Bergström på Österbybruks Herrgård och lunchteater på Västmanlands teater. Pandemin satte stopp för fler lunchkonserter och julturnén blev inställd för första gången.

2021 Lunchkonserter i Umeå med Fredrik Hermansson i oktober. Sedan blev det äntligen dags för Anna-Lottas Jul igen. 27:e julturnén.

2022 Vårkonserter, sommarkonserter och återigen Värmlänningarna i Ransäter. Visfestival i Harads och i Piteå (Svensbylidan).
18/7 var Anna-Lotta gäst hos Lotta på Liseberg TV4. 

29/12 Premiär för Anna-Lottas Jul 2022! 12 julkonserter från Haparanda till Göteborg.

2023 Sommarkonserter och Lunchteater på Göteborgs Stadsteater med föreställningen “Lovsång till kärleken”, oktober-november.

8/12 Premiär för Anna-Lottas Jul 2023! 10 julkonserter runtom i landet. Det är den 29:e julturnén.